2008. október 16., csütörtök

Gyümölcsös grillcsirke Ferran Adria módra


Készítsük elő és pucoljuk meg a termométert, a vákumozót, a duplafalú habszifont, a szárazjeget, a folyékony nitrogént és a részecskegyorsítót, és ha még megvannak, gimnáziumi kémia tankönyveinket. Mellesleg szükségünk lesz még egy grillcsirkére és kevés gyümölcsre egyszerű hétköznap esti vacsoránk elkészítéséhez.
Ferran Adria a molekuláris gasztronómia jeles képviselője. Éttermébe, a híres spanyolországi El Bulliba évente nyolcezren jutnak be, és tízezerek vágyakoznak reménytelenül. Fantasztikus kreációival meghódította a világot, számos követője és tisztelője van. Még Budapesten is találhatunk Ferran Adria tanítványt.

A szerencsés spanyolajkú vagy spanyoltudással rendelkező, űrlaboratóriumot nem birtokló hobbiszakácsok is követhetik Adriát, ugyanis számukra megjelent
egy könyv, a Cocinar en Casa, melyben otthoni körülmények között, egyszerűen beszerezhető hozzávalókból készíthetők el fantáziadús receptjei. Spanyolul sajnos nem tudok, így kénytelen voltam az Epicuriousra hagyatkozni, ahol Anya von Bremzen könyvéből, a The New Spanish Table-ből közlik Ferran Adria receptjét.

Az ételhez kész grillcsirkét vásárolhatunk (a jobbak persze azt is otthon sütik), így fél órán belül az asztalra kerülhet a vacsora. Csirkealaplé gondolom mindenkinél készen várakozik a fagyasztóban, ha mégsem, kivételesen
leveskockából is elkészíthetjük.
Az eredeti receptben nem darabolják a gyümölcsöket, én a szilvát és a sárgabarackot félbevágtam.
Számomra kifejezetten karácsonyos hangulata volt ennek az ételnek, talán a citrusfélék miatt, évvégi menütervezésnél számon fogom tartani.

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek olívaolaj
1/2 csésze aszalt szilva (kimagozva)
1/2 csésze aszalt sárgabarack (kimagozva)
1/4 csésze aszalt meggy (kimagozva)
2 ek fenyőmag
1 kb. 10 cm hosszú narancshéj csík (lehetőleg bio) a fehér rész nélkül
1 kb. 10 cm hosszú citromhéj csík (lehetőleg bio) a fehér rész nélkül
1/2 csésze portói bor (tawny)
1 kicsi fahéjrúd
2/3 csésze csirkealaplé
1 grillcsirke, 8 darabra vágva

Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a szilvát, a barackot, a meggyet, a citrom és narancshéjat és a fenyőmagot, és kevergetve kb. 3 perc alatt kissé megpirítjuk. Beleöntjük a bort, hozzáadjuk a fahéjat, és sűrű sziruppá főzzük. Felengedjük a csirkealaplével és nagy lángon öt perc alatt besűrítjük.
A csirkedarabokat hőálló edénybe tesszük, ráöntjük a gyümölcsös szirupot, beleforgatjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt átforrósítjuk. Azonnal tálaljuk.

1 csésze = 240 ml.


Angol nyelvű olvasmány Ferran Adria legújabb könyvéről, videóval.

6 megjegyzés:

Zsofi foodblogja írta...

Ahaaa, megvan ki a titokzatos "famous chef" ebben a bejegyzésben :)
(ezekszerint kacsával nem működik)
egyébként most jelent meg egy tök érdekes cikk FA-ról a NY Timesban: http://www.nytimes.com/2008/10/12/fashion/sundaystyles/12ferran.html?_r=1&ref=dining&oref=slogin

Zsofi foodblogja írta...

az első link kimaradt: http://www.amateurgourmet.com/2008/10/dangerous_duck.html

Zsuzsa írta...

Jaj. szegény kacsások.

Jó a NYTimes cikk, a videó is, köszi. A két fő tanulság, lám-lám, hogy tényleg tud főzni labor nélkül, meg nem kell hozzá angolul tudni, hogy híres séf legyél. Szóval van remény. :)

Maimoni írta...

Szia Zsuzsa!
Nemrég találtam rá a blogodra, és nagyon szeretem olvasni! Tetszik a stílusod, és nem utolsósorban a receptek is kiválóak! Azért meg külön csodállak, hogy értesz a gombákhoz. Én csak szeretnék,de egyelőre félelemmel vegyes tisztelettel szemlélem őket az erdőben,, mert fogalamam sinc, hogy melyik mérges, és melyik ártalmatlan...

Zsuzsa írta...

Maimoni, köszönöm.
A gombákkal kapcsolatban: mindegyikünk így kezdi. :) Érdemes velük közelről is megismerkedni.

piszke írta...

De nekem a receptnél még sokkal jobban tetszett a szöveg :))