2008. szeptember 22., hétfő

Marokkói paradicsomos padlizsánsaláta


Most olcsó a padlizsán, és sok van, érdemes kihasználni, kezdtem volna szándék szerint a bejegyzést. Ám csütörtök, amikor kinn voltam a piacon, alig volt néhány helyen, és azok java része is elkeserítően siralmasan nézett ki. Nem adtam fel, végül sikerült beszereznem néhány tisztességes darabot, hogy elkészíthessek egy újabb Claudia receptet a finom házi paradicsommal. A marokkói ízvilág rajongóinak ideális ez a recept, padlizsán, római kömény, fokhagyma, citrom, korianderzöld, mi kell még a boldogsághoz. Akik szerint a koriander láb- vagy izzadt hónaljszagú, hagyják ki belőle, úgyis nagyon finom, persze nem ugyanaz az étel. :)

Hozzávalók (4 személyre):

75 dkg padlizsán
1/2 - 1 citrom leve
50 dkg paradicsom
5 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
1/2 tk piros paprika
egy csipet őrölt chili
1 tk római kömény
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
1 csokor koriander, apróra vágva
fekete olajbogyó (elhagyható)
pita kenyér a tálaláshoz

A padlizsánt a sütőben megsütjük. Amikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, a húsát egy szűrőbe tesszük, hagyjuk kicsit kicsöpögni, ki is nyomkodjuk.
A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A paradicsomot és a fokhagymát egy kis lábosban fedő nélkül 15-20 percig főzzük, míg a leve nagy része elpárolog, besűrűsödik.
A padlizsánt összevágjuk, összekeverjük a paradicsommal és a többi hozzávalóval. Tálaláskor olajbogyóval díszíthetjük.
Érdemes néhány órával előbb elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek.

(recept természetesen az Arabesque-ből)

Nincsenek megjegyzések: