2008. augusztus 27., szerda

Fahéjas szilvás sütemény (tejmentes)


Idén a paradicsomtermés mellett a szilva is nagyon jól alakult nálunk, teljesen ellátja a családot. Még egyszer sem kellett a piacra mennem szilvásbácsihoz. Szilvásbácsi csak ezekben a hetekben (talán két hónapot) szokott előfordulni, mivel több szilvafája van, amik némi időelcsúszással érnek, s folyamatosan hozza a termést eladni. Isteni cukormentes szilvalekvárokat tudtam tavaly is befőzni belőlük. Igaz, mindenféle rémes szilva nevekkel szokott bolondítani, melyek közül csak a Stanley-t tudtam megjegyezni, most komolyan, hogy lehet egy szilvát Stanley-nek nevezni? Nem is tudom, higgyek-e neki.
De vissza a házi szilvára, hétvégén is kaptam egy nagy adagot belőle, készült is többféle finomság.
A legutóbb pedig ez a borított szilvatorta, egyébként is egyik kedvenc műfajom. Tésztája fahéjas piskóta, 4 tojásból, de azt hiszem, kicsit vékonyabból, 3 tojással jobb lenne. Kevés mézzel, zöldcitromlével elkevert creme fraiche-t adtam mellé, de vaníliafagyi is jó hozzá.

Hozzávalók (egy 23 cm-es formához):

90 dkg szilva
7 dkg tejmentes margarin (pl. LIGA), vagy vaj
15 dkg cukor

4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
csipet só
1 tk őrölt fahéj

A szilvát kettévesszük, magját kiszedjük, a fél szilvákat negyedekre vágjuk. A margarint egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd időnként megkeverve világosbarnára karamellizáljuk. Beletesszük a szilvát (nem kell megijedni, ha a cukor megkeményedik, majd felolvad), lefedjük, amíg a szilva levet ereszt. Akkor a fedőt levesszük, és időnként megkeverve az összes levet elpároljuk róla. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval habbá verjük. A sárgáját világosra keverjük a cukorral, elkeverjük benne a fahéjat, majd adagonként óvatosan hozzákeverjük a lisztet, és tojáshabot.
Egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljára tesszük a szilvát, elegyengetjük, erre kerül a piskótatészta. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra állítjuk, és tűpróbáig sütjük.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Előbb nem érdemes a kivétellel próbálkozni, mert teteje teljesen szétesik. A kihűlt süteményt tányérra borítjuk, hogy a szilva legyen felül, és leemeljük róla a formát.

Megjegyzés: másnap finomabb, érdemes állni hagyni!

2 megjegyzés:

ribizli írta...

Épp tegnap néztem meg a Gyümölcsenciklopédiában a szilvára vonatkozó oldalakat, meglepődtem a neveken és formákon, amiket ott bemutatnak. Van Stanley, sőt Avalon is. :)

Zsuzsa írta...

Úgy látszik, szilvatémában jobban ki kell művelnem magam, a besztercein, meg a penyigei nemtudom szilván túl is van élet. :)