2008. július 12., szombat

Gyömbéres sárgabarackleves


Saját barackból, saját ribizlivel (na jó, mindkettő a szülőktől, de friss és majdnem bio) készült gyümölcsleves. De jó frissítő a kánikulában! A levest fogyasztás előtt néhány órával érdemes összeállítani, hogy az ízek jól összeérjenek, meg persze kellően lehűljön a hűtőben.
Sajnos hamar elfogyott, legközelebb minimum nagy vájdlingnyi adaggal készítek.
Hogy a diétások se panaszkodjanak, készült tejmentes változat is, alternatív hozzávalók zárójelben.

Hozzávalók:

sárgabarack
tej (rizstej)
tejszín (zabtejszín)
friss gyömbér
méz
tojásfehérje
cukor
ribizli

A sárgabarackokat néhány pillanatra forrásban lévő vízbe merítjük, meghámozzuk, kimagozzuk. A tejjel és a tejszínnel (nálam az arány kb. 3:1 volt) turmixoljuk, pici frissen reszelt gyömbérrel, kevés mézzel ízesítjük. Hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt nem sokkal vizet forralunk. A tojásfehérjéket kevés cukorral habbá verjük, majd leszemezett ribizlit keverünk hozzá. A forrásban lévő vízbe evőkanálnyi adagokat szaggatunk a habból, mindkét oldalát 1-1 percig főzzük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Tálaláskor két-három galuska kerül minden tányérba a levesre.

Nincsenek megjegyzések: