2008. július 7., hétfő

Citromos fehércsokis rikottatorta

Születésnapot ünnepeltünk hétvégén. A nyári szülinapban az a jó, hogy a kertben lehet ünnepelni, és lehet bográcsolni is. Most épp szüleim új bográcsát avattuk fel egy gulyáslevessel, melyben házi csipetke volt, és házi kenyér járt hozzá.
Az édesség az én reszortom volt, mint minden évben, tavaly és tavaly előtt málnás tiramisut készítettem, ideje volt újítani. A gyümölcs a tetejére egyenesen a málna és ribizlibokrokról érkezett, frissebb már nem is lehetett volna.
A torta állaga nagyon könnyű, lágy, de nem szerettem volna zselatint tenni bele. A tortaforma szépen leemelhető róla, a szeletelésnél azért már óvatosabban bánjunk vele. Igazán csinos szeleteket nem fogunk kapni.

Hozzávalók:

12 dkg háztartási keksz
5 dkg mandula
8 dkg vaj
50 dkg rikotta
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
(1 csomag habfix)
10 dkg fehér csokoládé
1 citrom (lehetőleg kezeletlen) leve és lereszelt héja
2-3 ek porcukor

a tálaláshoz:

friss gyümölcs (pl. ribizli, málna)

Egy nyitható oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
A háztartási kekszet és a mandulát ledaráljuk. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a keksszel, mandulával, és a tortaforma aljára nyomkodjuk. A tortaformát a hideg sütőbe tesszük, a hőmérsékletet légkeverésen 180 fokra állítjuk, és a kekszalapot 15 percig sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
A tejszínhabot felverjük. Aki nem bízik a habban, használhat habfixet.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk.
A rikottát habverővel elkeverjük a mascarponéval, hozzáadjuk a tejszínhabot, továbbverjük, végül belekeverjük a csokoládét, a citromlevet és héjat, és ízlés szerint cukrot.
A rikottás masszát beleöntjük a tortaformába, letakarjuk, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt friss gyümölccsel díszítjük.



A tejmentesek tápióka pudingot kaptak, arról majd később.

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Finom lehetett a tora, én is szívesen megkóstoltam volna :-)

Névtelen írta...

A tejmentes tápiókapundig receptje érdekelne,ha lesz időd pötyögd be kérlek:-)

Egyébként a torta nagyon kis aranyos,olyan igazi nyári,nem nehéz krémmel,gyümölccsel,gondolom nem haragudtak meg az otthoniak,hogy újítottál...

Nóri

Beatbull írta...

Nagyon csinos ez a sok kis málnahegy és ribizlidomb ;)
Mi is erdei gyümölcsökkel készítettünk a hétvégén finomat - sőt, az erdőben kerékpározva találtunk finomabbnál finomabb vadon termő málnát, áfonyát és szedret ;) Első kettőt meg is ettük, utóbbinak még kell 2-3 hét - visszamegyünk értük ;)

Zsuzsa írta...

ottis, köszi. :)

Nóri, holnap igyekszem feltenni. Valóban nem volt panasz a tortára. :)

Robi, irigykedem, ezek a kedvenceim! :) Azt hiszem, hamarosan itt is érdemes körülnézni szeder ügyben. Kár, hogy az áfonyáért messze kéne menni...