2008. június 24., kedd

Málnaszorbet


Eper-, cseresznye- és meggyszorbetek készültek eddig, s végre elérkezett kedvencem, a málna ideje. Két hűtőtartályom van a fagyigéphez, de ilyen kánikulában néha úgy érzem, három is elkéne. Nálunk a tej- és tojásallergia miatt szinte csak gyümölcsszorbetek készülnek, fantasztikusan hűsítőek ebben a melegben. Ez az alaprecept, a gyümölcs változik csak benne folymatosan. A következő az őszibarack lesz.

Ebben a receptben nem használtam citromot, de egyes gyümölcsöknél szükséges. Ilyenkor két citrom levét, vagy 2 evőkanálnyi gránátalmaszószt szoktam beletenni.

Hozzávalók:

1/2 kg málna
1/2 liter víz
20 dkg cukor

A málnát összeturmixoljuk.
A vizet a cukorral egy lábosba öntjük, időnként megkeverve felforraljuk. Miután felforrt, még közepes lángon öt percig forraljuk, majd a szirupot hűlni hagyjuk. Belekeverjük a málnapürét, hűtőszekrényben több órán keresztül hűlni hagyjuk, majd fagylaltgépben elkészítjük.
Az elkészült szorbetet dobozba öntjük, és néhány órára mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy kicsit megpuhuljon.

2 megjegyzés:

Grenadine írta...

hű de jó, hogy mégis eszedbe jutott ;) ki fogom próbálni gránátalmaszósszal!

Zsuzsa írta...

Szerencse, hogy vannak szorgos bloggertársak. :) Sajnos, már mind el is fogyott.
A gránátalmaszósz az ízében nem játszik (legalábbis én nem érzem), csak savanyít.