2008. május 31., szombat

Padlizsánsaláta


Ismét egy kiváló Claudia Roden recept, ezúttal egy libanoni padlizsánsaláta, becses nevén Batinjan Bil Rumman Wal Laban. Az eredeti receptben csak padlizsán van, de mivel volt itthon sült paprikám is, abból is tettem bele néhány szeletet. Anélkül is nagyon finom, többször kipróbáltuk már. Érdemes kísérletezni a joghurt sűrűségével is, bár mindenképpen egy sűrűbb típusú illik hozzá. Én most hosszú ideig kicsöpögtettem belőle a savót, így nagyon sűrű lett, de mehet rá egyből a joghurtos pohárból is, úgy is szeretem. Igazi nyári étel, melegen is fogyasztható, de langyosan-hidegen még jobb.

Hozzávalók (6 személyre):

4 padlizsán (1,2 kg)
2 sült paprika (elhagyható)
extraszűz olívaolaj
1,5 ek gránátalmaszósz
1,5 ek borecet
0,5 kg joghurt
1 gerezd fokhagyma, átnyomva
2 ek tahini (szezámkrém)
5 dkg fenyőmag

Szeleteljük fel a padlizsánt, tetszés szerint hosszában, vagy karikákra. Egy serpenyőben forrósítsunk kevés olívaolajat, és süssük meg a szeletek mindkét oldalát.*
Szeleteljük fel a paprikát is, és a padlizsánnal felváltva rakosgassuk le egy tálba. Sózzuk meg egy kicsit.
Keverjük össze a gránátalmaszószt, ecetet és 2 ek olívaolajat, kenjük meg vele a padlizsánszeleteket meg a paprikát.
A joghurtot keverjük össze a fokhagymával és a tahinival, és öntsük a padlizsánra.
A fenyőmagot pirítsuk meg egy kicsit 1/2 tk olívaolajon, és szórjuk a salátára.

tipp: fenyőmag helyett friss gránátalmamagokkal is díszíthetjük.

*A szeleteket olívaolajjal megkenve, 240 fokos sütőben is megsüthetjük.

Recept: Claudia Roden: Arabesque. A taste of Morocco, Turkey and Lebanon

Nincsenek megjegyzések: