2008. április 24., csütörtök

Nyárra váró - Gyors fagyi és szorbet


Fagyaltból bármennyi elfogyna nálunk, a fagyasztóban mindig betárazva áll tizenegynéhány éves fagylaltgépünk két hűtőakkuja. Az élet sajnos nem mindig tervszerű, hogy idő lenne a fagylaltalap megfőzésére, megfelelő ideig való kihűtésére majd fagyasztására. Időnként helye van az instant megoldásoknak is. A következő lépés remélem, nem a McD****d's lesz. ;)
Fagyasztott magozott meggy mindig akad a mélyhűtőben (ha semmi ötlet, vacsorára biztos siker a meggyleves, esetleg egy meggyes pite), felverésre váró habtejszín a hűtőben. Egy kis cukor, valami ízesítő meg egy aprítógép + 2-3 perc és tálalható a fagyi. Gyerekek lekenyerezésére, váratlan vendég kínálására, vagy csak úgy a magunk kedvéért bármikor bevethető. Az eredmény megtévesztésig hasonló lesz a hagyományosan készült gyümölcsfagyihoz (na jó, az egy fokkal biztos jobb :)).

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg fagyasztott magozott megy
2,5-3 dl hideg tejszín a hűtőből
2-3 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliaesszencia

A hozzávalókat az aprítógép poharába tesszük és simára keverjük, rögtön tálaljuk.

Érdemes kísérletezgetni, pl. a tejszínből 2-3 evőkanálnyit kiválthatunk mascarponéval, másjellegű fagyit kapunk.
A hozzáadott tejszín hőmérséklete is számít, ha szobahőmérsékletűt használunk kicsit kevesebb is elegendő, különben túl folyós lesz a fagyi.
Gyorsaság szempontjából gyenge pontja ennek a fagyinak a magozott meggy. Ha mégis akad benne mag, nem árt menet közben kihalászni, így viszont nem fogjuk tudni tartani az időhatárt.
Kevés alkoholos itallal (pl. likőr, vodka) is feldobhatjuk.
Szerencsés, aki többféle gyümölcsöt is tárol a fagyasztójában, én most sajnos mást nem tudtam kipróbálni.

Meggyszorbet

A gyerekek kedvéért készült tejmentes verzió is. Úgy tapasztalom, hogy vízből kevesebb is elegendő. Vizet előre nem hűtöttem, hideg csapvizet használtam. Egészségtudatosak behűtött szénsavmentes ásványvizet vagy forrásvizet is használhatnak. :)

Hozzávalók (4 főre):

30 dkg fagyasztott magozott meggy
1,5 dl hideg víz
2-3 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliaesszencia

A hozzávalókat az aprítógép poharába tesszük és simára keverjük. Rögtön tálaljuk. Gyorsan olvad.

Nincsenek megjegyzések: