2008. április 9., szerda

Medvehagymás, mascarponés krumplipüré


Sajnos, lassacskán vége a medvehagyma szezonnak, ismét elbúcsúzhatunk egy évre a friss erdei finomságtól. A mélyhűtőben lapul azért 1-2 csomag, levesekbe, töltelékekbe jó lesz.
A VKF! különleges köretek fordulójába jól illett volna ez az étel, az unalmas krumplipüré egészen átlényegül a medvehagymától és a mascarponétól.

Hozzávalók (személyenként):

2 közepes krumpli
1 ek vaj
2 ek mascarpone
3-4 ek forró tej
csipet só
4-5 levél (vagy több) medvehagyma

A krumplit főzzük meg a héjában. Még melegen hámozzuk meg, törjük össze, majd keverjük össze először kanállal a vajjal, mascarponéval, tejjel, sóval, majd verjük 1-2 percig nagy fokozaton az elektromos kézi habverővel, míg sima, krémes állaga nem lesz. Végül (ismét kanállal) keverjük bele az apróra vágott medvehagymát is.

További ajánlat: egy nagyon ígéretes medvehagymás recept Ízbolygónál, amit még feltétlenül ki szeretnék próbálni.

2 megjegyzés:

homár még mindig írta...

medvehagyma, turbolya... plussz kucsmagombaszezon, így könnyű :)
neme lehetne-e, hogy idén erdei bogyeszokra gyúrjál, merhogy elég ritkán kószálok erdőkben (még gyönygvirágot szenék mh helyett!), ellenben jövöre (ahogy kinéz)kertemben érik a húsos som (a líra logika de nem tudomány), és többszöri nekifutásra a régi terv, a tavaly rendelt három kökényből egy "megeredt", vagy micsinált (nőnek e levelei)
szóval nagy segítség lenne ez nekem :)

Zsuzsa írta...

Lesz biztos, mert eddig is voltak, csak a gombás blogból kilógtak volna.
Kíváncsi vagyok, mire jutsz a húsos sommal, szüleim ültettek pár éve, de elég gyenge a termés. Pedig én is appellálok rá, hogy ne mindig az erdőbe kelljen menni érte. :)
Na, de előbb még jön a bodzavirág és akácvirág szezon! :)