2008. április 21., hétfő

Diós, parmezános keksz

Tulajdonképpen az előző, rozmaringos-diós keksz módosítása, sós változata. Ebbe is került rozmaring (két teáskanálnyi), de kihagyható, mivel a parmezántól nemigen érezni.

Hozzávalók (25 db):

16 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1/2 tk só
1 tojássárgája
2 ek reszelt parmezán
(2 tk rozmaring, apróra vágva, elhagyható)
3 dkg apróra vágott dió

A felkockázott vajat és a lisztet a sóval aprítógépben vagy robotgépben morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a parmezánt is, azzal is elkeverjük (ha használunk rozmaringot, azt is most adjuk hozzá). A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a diót. Egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk a tésztából, folpackba csavarjuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.
Vékony késsel fél cm vastag korongokat vágunk a hengerből, teprisre fektetjük. 160 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.

5 megjegyzés:

Zsu írta...

Ez jól hangzik:)
De ugye vajból nem 10 kilo kell?

Zsuzsa írta...

Köszi.

cserke írta...

Már a másik is tetszett, ez meg még jobban, hogy nincs benne cukor.
Tegnap este mit nem adtam volna érte!?
Tele vagyunk csokival, névnapból kifolyólag...

Zsuzsa írta...

Cserke, sajnos elfogyott már, pedig elcserélhettem volna egy részét veled csokira! ;)

cserke írta...

Úgy nem bírom, ha valakik mindent rögtön felfalnak...