2008. február 13., szerda

Tej- és tojásmentes almás pite

Az almás pitének azt a változatát kedvelem, aminek a tésztája alul és felül is vékony, a töltelék viszont ahhoz képest vastag. És ez nagy szerencse, mert tejtermék és tojás nélküli tészta erre igazán alkalmas, ennél a sütinél például egyáltalán nem érzem, hogy kompromisszumot kötnék.
Szinte kizárólag tönkölybúzalisztet használnok, fehéret (simát) és teljeskiörléstűt vegyesen, de aki nem él ilyenekkel, nyugodtan süsse meg sima lisztből, úgyis tökéletesen működik a recept. A fehér és teljeskiörlésű arányokat is változtatgatni szoktam, bár ennél a receptnél ritkán használok 30 %-nál több teljeskiörlésűt. A család a legjobban az alábbi arányokkal szereti.
A vizet ne egyszerre adjuk a tésztához, lehet, hogy kevesebb is elég lesz, ne legyen túl ragadós a tészta. Amúgy is szakadós kissé, de nem baj, a tepsiben szépen ki lehet egyengetni, a hiányokat pótolni.

Hozzávalók (1 nagy tepsihez):

50 dkg tönkölybúzafehérliszt
10 dkg teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
csipet só
20 dkg cukor / vagy barnacukor
30 dkg tejmentes margarin (pl. kocka Liga)
kb. 1,5 dl víz

a töltelékhez:

2,5 - 3 kg alma
1 tk őrölt fahéj
barnacukor (ízlés szerint, és az alma édességétől függően. Ha az almánk elég édes, nem is kell bele)

A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a margarint, és elmorzsáljuk a lisztben. Végül lassan hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk, egy gombócot formálunk belőle, és fél órára félretesszük.
Közben meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát. Kicsit állni hagyjuk, majd kezünkkkel alaposan kinyomkodjuk a levét, amennyire tudjuk. Az finom friss almalevet megpróbáljuk igazságosan szétosztani az érte versengő gyerekek között. Az almához keverjük a fahéjat és a cukrot, ha használunk.
A tésztagombócot kettévesszük, az első gombócot kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egyenletesen elsimítjuk rajta az almát. A másik tésztagombócot is kinyújtjuk, az almára fektetjük, a pite tetejét villával megszúrkáljuk.
180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.



3 megjegyzés:

Tintaleves írta...

Éppen most van szükségem egy finom tojásmentes receptre egy vendégkislány miatt. Köszi!

"saját levében" írta...

Nekünk is ez az egyik kedvenc sütink, de hadd egészítsem ki ezzel-azzal!
Én egy cukrász tanácsára leszoktam az almareszelésről, és inkább az almát enyhén lapos cikkekre vágom, majd megpárolom pár csepp vízzel. Ekkor is teszek bele fahéjat, cukrot, esetleg citromlevet, ha nem elég marós az almaíz. Jól lecsöpögtetem és ezt simítom a tésztára, amelyre meg előzőleg zsemlemorzsát terítek, hogy beigya a nedűt. Lehet rátenni darált diót is, azzal még finomabb.

Zsuzsa írta...

tintaleves, remélem, ízlik majd neki! :)

"saját levében", sokféleképpen lehet elkészíteni, mi így szeretjük. A citrom meg a dió nálunk egyéb allergiák miatt nem játszik.