2008. február 15., péntek

Házi creme fraiche

Egy-egy helyen már nálunk is lehet kapni ezt a tejfölnél zsírosabb, tejszínszerű, kissé savanykás, sűrű tejterméket. Süteményekben, krémekben, de sós finomságokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele a magyar receptekben is. A gasztroblogokat, receptoldalakat olvasgatva általában tejföl és tejszín különböző arányú keverékével szokták helyettesíteni, ami nagyon jó megoldás lehet.
Ha még autentikusabbak akarunk lenni, a Bon Appetite februári számának útmutatása szerint otthon is egyszerűen készíthetünk igazi creme fraichet.

Egy bögre langyosra melegített tejszínben keverjünk el 2 evőkanál irót. Takarjuk le, és pihentessük meleg, huzatmentes helyen, amíg kissé besűrűsödik. Ez a konyha hőmérsékletétől függően 24-48 óráig tarthat. Ha elkészült, hűtsük be.

A saját creme fraiche készítés még nálam is megvalósításra vár. Irót beszerezni sem olyan egyszerű, mint régen, elég rendszertelenül fordul elő az üzletekben.

8 megjegyzés:

florentine írta...

Ez nagyon érdekes, eddig mindenki a tejföl és a tejszín keverékét ajánlotta, bár az arányokat soha senki nem említette. Író nálunk is ritkán van, sajnos. Azért ma megnézem, hátha csoda történt (a szódás kenyerembe is kellene).

Tintaleves írta...

Mint régi íróbarát és írókutató elmondhatom, hogy a Kaiser'sben elég sűrűn kapható író.

Zsuzsa írta...

Kösz a tippet, én kb. évente egyszer megyek Kaiserbe, nem csoda, hogy nem látom. Amilyen helyekre meg járok, ott nagyon esetleges.

florentine, van aki fele-fele arányban keveri, más sok tejszínbe kevés tejfölt, megint más sok tejfölbe kevés tejszínt tesz, tényleg nehéz kiigazodni. Szerintem attól függ, mire akarod használni.

Névtelen írta...

Irot hazilag is lehet kesziteni. Turot keszitek hazilag es sok iro lesz belole. A tejbe literenkent egy evokanal tejfolt keverek egy labasba. En 4 liter tejbol keszitem, mivel nagyon szeretjuk a hazi turot. Ebbol kb. 1 kilo turo lesz. Mikor a tejfolt belekevertem letakarom es 2-3 napig allni hagyom. Utana 2-3 orat (elektromos tuzhely) nagyon lassu homersekleten hevitem. Kihutom, ezt gyorsitani szoktam. A mosogatoba vizet engedek es beleallitom az edenyt igy hamarabb kihul. Ez utan egy szuro edenybe teszek egy kicsi damaszt abroszt, (vagy egy nagyobb tiszta konyharuhat) beleontom a kihult joghurtot, es osszekotom egy eros spargaval. Ezt felkotom magas helyre, es alateszek egy magasfalu talat es egy ejszakan at hagyom kicsopogni. A legfinomabb turo. Nagyon finom turoslepenynek, palacsintaba, stb.... Ebbol rengeteg ivo lesz. Esetleg lehet adagokba lefagyasztani az irot, igy maskor is fel lehet hasznalni.

Zsuzsa írta...

névtelen, köszi!!

Viktor írta...

Üdv,

creme fraiche után informálódva találtam ide, és Névtelen bejegyzését szeretném pontosítani:
amiről ő ír, az a savó - ez az ami túró készítésekor marad fenn, az író pedig a vaj köpülésekor keletkezik.

Névtelen írta...

A Spar-ban mindig látok írót. Keressétek ott, én is ott vettem a vörös bársony tortához.

Mityó írta...

Nem akarom tovább bonyolítani, de gyanítom, hogy itt további pontosításra van szükség:
A tejszín köpülésekor keletkező író egy erjesztetlen lé, édeskés ízzel. A boltban kapható író pedig savó ízű és savó állagú. Ha a tejszínt összekeverjük íróval, az gyakorlatilag egy hígított tejszín, amit megerjesztve a végeredmény maga a tejföl...