2008. február 21., csütörtök

Almás minimuffin - non plus ultra (tejmentes)


Akár mini, akár normál, az első számú sláger nálunk ez a muffin. Ha csak meghallják a gyerekek, hogy ezt készülök sütni, örömtáncot lejtenek. Több óvodai születésnap átütő sikerű résztvevője volt. A hétvégi első osztályos vendégkislányok egyike ellentmondást nem tűrő hangon felszólított, hogy azonnal adjam át a receptet, szerencsére később beleegyezett, hogy e-mailen elküldjem anyukájának.
Hogy mi olyan remek ebben a muffinban, még nem jöttem rá, számomra csak egy teljesen átlagos a sok közül, a gyerekekre mindenesetre varázslatos hatással van. Talán más is hasznát veszi, ha gyerekzsúron sok éhes szájat kell betömnie.
A recept eredetije tortaként fut, csak gyermekbarátságból tértem rá a muffinformátumra 1-2 évvel ezelőtt. Ugyanez a mennyiségű tészta egy 23 cm-es kapcsos tortaformához is elegendő.

Hozzávalók (48 db):

20 dkg tejmentes margarin (pl. kocka LIGA)
12 dkg cukor
3 tojás
15 dkg rétesliszt
5 dkg teljeskiörlésű liszt
1/2 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
csipet só
1 dl víz
2 nagy, vagy 3 kicsi alma, nagylyukú reszelőn lereszelve

A margarint a cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzádjuk a tojásokat, azokkal is jól elkeverjük. Egy tálba öntjük a kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleforgatjuk a tojásos masszába. Végül hozzáadjuk a vizet és az almát is, elkeverjük, és a muffinformába kanalazzuk (én szoktam hozzá papírformát használni, ha nem használunk, kenjünk ki alaposan margarinnal a formát).
180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

(A recept eredetije a
Piskóták percek alatt c. füzetből származik)

3 megjegyzés:

Panka írta...

Köszönöm!

Nóra írta...

...a hozzávalókban nincs tej ez tetszik, de az elkészítés leírásában feltűnik. :) ? Almabál lesz az oviban, harmadolom a mennyiséget és elkészítem, remélem sikere lesz nálunk is...

Zsuzsa írta...

Köszi! :)
Remélem, beválik majd!