2008. január 29., kedd

Kecskesajtos sütőtöklepény



Nagy kedvencem a sütőtök, kár, hogy ezen a télen igen hamar kifutott. Már csak egy-két helyen lehet jobb minőségűhez hozzájutni. Bár sosem unnám meg, az állandó visszatérőkön túl - sütőtökös krumplipüré, sütőtökkrémleves, sütőtökös kenyér - időnként kell újítani egy kicsit. Sütőtököt szinte mindenbe lehet tenni, nem véletlen, hogy az előételektől a desszertekig mindenféle fogásban szerepel. El ne felejtsem, rántva is nagyon finom!
De most ennél egy egyszerűbben kivitelezhető dolog következik, egy igazán gyors és egyszerű hétköznapi ebéd. Tulajdonképpen reszelt sütőtökkel felturbózott sűrű palacsintatésztáról van szó. A sütőtök édességét érdemes valami karakteres, erőteljesebb ízű sajttal ellensúlyozni. A fűszeres, krémszerű kecskesajt nagyon jól ment hozzá, de szarvasgombás érett camambert-rel sem kutya.

Hozzávalók (1 főre):

20 dkg sütőtök
1 tojás
3 ek liszt
0,5 dl víz

1 ek olívaolaj

friss, fűszeres kecskesajt
snidling

A sütőtököt a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, vizet, egy kevés sót, alaposan elkeverjük. Egy palacsintasütőben olívaolajat forrósítunk, és ráöntjük a sütőtökös masszát, elterítjük. Kis lángon sütjük. Amikor a teteje kezd megszilárdulni, óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát még 2-3 percig sütjük.
Közben a kecskesajtot összemorzsoljuk. A megsült lepény egyik oldalát megszórjuk a sajttal, majd félholdalakban összehajtjuk. A serpenyőt lefedjük, és 1-2 percig továbbsütjük a lepényt, amíg a sajt megolvad benne.
Tálaláskor kevés snidlinggel megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések: