2008. január 30., szerda

Csirketagine


A csirketagine az egyik legismertebb marokkói étel. Nevét a főzőedényről, a tagine-ról kapta. A kúpos tetejű cserépedényt eredetileg parázson használták, ma már természetesen a tűzhelyen is főznek benne. Családi méretű edény, vendégségre, nagyobb ünnepeken ugyanezeket az ételeket nagyméretű fémedényben főzik meg.
Claudia Roden receptjét használom évek óta, nálunk nagyon bevált. Annyit változtattam csak rajta, hogy időnként nem egész csirkét használok, hanem csak csirkecombokat. Egész csirke esetén a mellet 20 perc főzés után ki kell venni, és csak a végső forralásra visszatenni. A sáfrányt, bármily drága, ne spóroljuk ki belőle, és kurkumával se helyettesítsük.

Hozzávalók (4 személyre):

3 ek extraszűz olívaolaj
2 hagyma, apróra vágvaa
3 gerezd fokhagyma, átnyomva
1/2 tk sáfrány
1/2 tk őrölt gyömbér
4 csirkecomb (vagy egy csirke, darabokra vágva)
bors
2 dl víz
fél citrom leve
2 ek apróra vágott korianderzöld
2 ek apróra vágott petrezselyem
1 nagy, vagy 2 kicsi sós citrom, csíkokra vágva
12 db lila vagy zöld olajbogyó

Egy nagy méretű edényben (amiben a csirkedarabok egy rétegben elférnek), forrósítsuk fel az olajat, és dinszteljük meg benne a hagymát. Tegyük hozzá a fokhagymát, sáfrányt és gyömbért.
Egy rétegben tegyük bele a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk, és öntsünk hozzá a vizet. Fedő alatt kis lángon pároljuk 45-50 percig, amíg a hús megpuhul.
Tegyük bele a citromlevet, koriandert, petrezselymet, sós citromot és az olajbogyót. Fedő nélkül főzzük 10 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjék.
Rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.

Mások is főznek tagine-t:

Modern
teflonos tagine beszerezhető a svéd áruházban.

Claudia Roden receptek nálam korábban:


Claudia Rodenről
Fűszeres Eszternél is olvashattok.Eszter a sárgabarackos csirkét főzte meg.



Claudia Roden Arabesque c. könyvének receptje.

2 megjegyzés:

Cserke írta...

Elraktam magamnak, kipróbálásra. Amikor majd lesz citromom sósan. Mert az persze elmaradt...

Zsuzsa írta...

Sebaj, majd veszel megint biocitromot. :)
Nekem van olyan recept, ami már vagy két éve sorba áll a mentális listámon. De előbb-utóbb minden el szokott készülni.