2008. január 13., vasárnap

2007 legjobbjai - sajtófigyelő


Az amerikai Bon Appetit magazin minden év januárjában hagyományosan összeállítja az előző év legtrendibb gasztrovonatkozású jelenségeit. Önvizsgálatot tarthatunk, mi vajon voltunk-e tavaly olyan naprakészek, mint a sok lelkes konyhamagazin-olvasó és ínyenc odaát az Újvilágban? :)
Nem is csigázom tovább a kedélyeket, jöjjön, aminek jönnie kell!

Az év élvezete a sült krumpli.

Bizony, már nem csak a vacak gyorséttermi ételekhez párosítjuk. Egy los angeles-i séf ad tanácsot, a tökéletes sült krumpli (french fries) elkészítéséhez. Jelesül elő kell főzni először a krumplit, de ezt mi már biztos tudjuk, nem igaz?

Az év konyhája a modern görög.

A mai görög konyha friss és modern, egy nagyszerű vacsoravendégség megfelelő alanya.
Nézzük csak, hogyan is nézne ki a menü:

Füstölt lazacból készült taramasaláta pitacsipsszel
Aszalt füge szuflaki
Kagyló karfiollal, aszalt meggyel és kapribogyóval
Bárányborda napon szárított paradicsom és fokhagyma kéregben
Sült garbanzo bab fokhagymával és mángolddal
Fűszeres narancsos mézszorbet omlós keksszel


Tényleg nem rossz, receptek az újságban természetesen mellékelve.

Az év étele az ázsiai tésztaleves (noodle soup).

A tavalyelőtti a
gnudi volt, de ezen máris túlléphetünk. A magazin egy thai ihletésű curryleves receptjét közli. Jól hangzik egyébként, csirke és édesburgonya van benne.

Az év úticélja Mexikóváros.

Mexikóváros épp kulturális és kulináris reneszánszát éli. A hagyományos mexikói konyha megújulni látszik, és felzárkózik az ott eddig elitnek tartott francia és spanyol konyha mögé. Lehet, hogy nekünk is lenne tanulnivalónk tőlük.

Az év hozzávalója a hal.

Ugye, a mi
Gabojszánk milyen naprakész? Négy ígéretes receptet is közöl a magazin, és azt is elmagyarázza, miért készítsük el bőrében a halat (jobb az íze, nem szárad ki annyira, kellemesebbb az állaga).

Az év desszertje a puding.

Itt természetesen nem a nálunk megszokott Oetker pudingra kell gondolni, hanem az általam több évtizedes angoltanulás után sem pontosan definiált fogalomra. A wikipediában annyira kiokosodtam, hogy Nagy Britanniában gyakorlatilag minden desszertet pudingnak nevezhetünk (ez egyezik is saját tapasztalatommal), míg az észak-amerikai puding jellemzője a cukor és valamilyen sűrítőanyag jelenléte (pl. étkezési keményítő vagy zselatin). A jenkik ezen összetevőjű pudingjaikat párolják, gőzölik vagy sütik, és általában hidegen tálalják. A receptek között van egy nagyon szimpatikus keserédes csokoládépuding creme fraiche kíséretében, ezt lehet, hogy ki is fogom próbálni.

Az év íze a pirított / barnított vaj.

Franciául beurre noisette, a vajat felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk, és egy sor ételt ízesíthetünk vele. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg! Felhasználási javaslatok: pattogatott kukoricára (még jó, hiszen Amerikában vagyunk, vagy mi), forgassunk bele párolt brokkolit, vaníliával együtt adjuk párolt körtéhez vaníliafagylalttal. Ennél komplexebb recepteket is közöl:
pl. Pirított vajas, zsályás fettucine.


Az év technikája a konfitálás.


A klasszikus technológia visszatért és mindenütt étlapra került. Meglepően egyszerű módon kapunk koncenrált ízeket. Konfitált kacsa, fokhagyma és citrom recepteket olvashatunk. A szerencsés magyar olvasók a konfitálás mikéntjéről már eddig is alaposan tájékozódhattak a Bűvös szakácson.


Ezzel a végére is értünk. Szó esik még néhány legjobb vételről (pl. leveses tányér 70 dollárért), meg álomkonyháról, de azt hiszem, ez már tényleg nagyon távoli tőlünk.
Meg most már 2008-t éljük. Ideje, hogy az ezévi trendekre koncentráljunk. ;)

2 megjegyzés:

gabojsza írta...

Chili&Vanilia is "naprakész", mert beurre noisette -ről nemrég olvashattunk nála :-)
A keserédes csokoládépudingot creme fraiche-el pedig gyorsan próbáld ki, várjuk a receptet!

Zsuzsa írta...

Jé tényleg, nem is emlékeztem! S ha már a 'nagyasszony' barnítottnak nevezi, azt is beveszem.
Keserédes puding két héten belül biztos nem lesz, mert rengeteg mindenféle maradék feldolgozni valóm van. De ami késik, az nem múlik! :)