2007. december 5., szerda

Tej- és tojásmentes kelt tészták - fahéjas csiga és gyümölcsös kalács


A tej- és tojásmentes diétában a palacsinta mellett szerencsére a kelt tésztákról sem kell lemondanunk.
A fahéjas csigának és a gyümölcsös kalácsnak ugyanaz a tésztája, csupán formájukban különböznek. A gyerekeknél a csiga formátum a népszerűbb, így a gyümölcsös kalácsot is sokszor csigaalakúra készítem.

Hozzávalók 1 adag fahéjas csigához és 1 adag gyümölcsös kalácshoz:

80 dkg liszt
20 dkg teljeskiörlésű liszt
2 zacskó szárított élesztő
10 dkg cukor
1/2 l langyos víz
20 dkg margarin (tejmentes, pl. LIGA)
1 mk só

A kétféle lisztet, cukrot, sót és a szárított élesztőt összekeverjük. A margarint megolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük a vizet is, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. A meggyúrt tésztát meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A megtelt tésztát kétfelé osztjuk. A tésztából két, kb. 35*45 cm-es lapot nyújtunk.

Hozzávalók a töltelékhez:

fahéjas csiga:

5 dkg olvasztott margarin
6-8 dkg cukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj (1-2 tk)

A fahéjas csigához a tésztalapot margarinnal megkenjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük, és a tésztát egyenletesen megszórjuk vele. A tésztát hosszabik oldalától feltekerjük, majd kb. 4 cm széles szeleteket vágunk belőle. A szeleteket vágott felükkel egymástól kicsit távol tepsibe helyezzük. A csigák oldalát és tetejét a maradék olvasztott margarinnal megkenjük.
Ha valaki édesebben szereti, még egy kis cukrot szórhat a tetejére. A tésztát negyed órát kelesztjük, majd 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 150 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük.

gyümölcsös kalács:

3 dkg olvasztott margarin
4-5 dkg cukor
20-25 dkg vegyes aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcsöt, ha szükséges apró darabokra vágjuk. A kinyújtott tésztalapot margarinnal megkenjük, a cukorral megszórjuk. A gyümölcsöt egyenletesen elterítjük rajta. A tésztát a rövidebb oldala felől feltekerjük, a feltekert tésztát sütőlapra helyezzük. A kalácsot a maradék olvasztott margarinnal megkenjük. Negyed órát kelni hagyjuk, majd 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 150 fokra csökkentjük, és további 25-30 percig sütjük.

A tejes-tojásos kelt tésztákhoz képest ez a kalács nem áll olyan jól el, hajlamosabb gyorsabban kiszáradni. Ha másnapra is marad, érdemes kicsit benedvesíteni és újramelegíteni.
A gyümölcsös kalács pirítósnak is nagyon finom.

10 megjegyzés:

Cserke írta...

Én bizony nem gondoltam, hogy így is lehet kelt tésztát csinálni, nagyon tetszik.
Szegény gyerek, nagyon nehéz lehet látni a sok minden finomat azzal a tudattal, hogy ő nem ehet belőle, főleg így, hogy az eddig tudotthoz más is járul. Még felnőttnek sem egyszerű, hát még gyereknek.
De ezt kinövik, én úgy tudom, egyik barátnőm gyerek 4 évig diétázott, aztán már nem kellett.

Zsuzsa írta...

Mi is bizakodunk, bár már 8 éves, és ilyenkor már ritkán szokták. Szerencsére ritkán lázad, ebbe nőtt bele, neki ez a természetes. Kb. három éves korától már teljesen megbízhatóan nem eszik bele semmibe, nem kóstol meg semmit, amire nem adom áldásomat.

Cserke írta...

Én úgy hallottam, kamaszkorban bármi történhet még. Homeopátia nem tud valami segíteni esetleg?
Igazán rendes gyerek lehet, hogy ilyen szófogadó.
Biztos nehéz, de ennél nagyobb baja soha ne legyen.

Névtelen írta...

tudnátok ajánlani még több receptet?az én kisfiam is tej és tojásallergiás(nagyon súlyos).

Zsuzsa írta...

Nemsokára felteszem az almáspitét, nagy kedvenc. De lesznek még egyebek is. Hány éves a kisfiad, és mit jelent, hogy nagyon súlyos?
Milyen receptek érdekelnek?

Névtelen írta...

16 hónapos a kisfiam.tegnap voltunk vérvételen,majd 6 hét múlva derül ki,hogy mire allergiás még...a nagyon súlyos alatt azt értem, hogy ha vki olyat eszik amiben csak tejszármazék is van és ad egy puszit neki, csalánkiütéses lesz.fulladásos rohama volt egy kk. tejpéptől.15 hónapos kötelező oltást sem merik neki beadni mert az tojásalapú.
még tudnék írni több ilyen elborzasztó esetet de lényeg az, hogy múlt héten készítettem csigát a recepted alapján és ahogy a két kicsi kezével fogta és tömte a szájába, csak annyit mondott, hogy :-nyammm! egyébként még nem beszél.úgyhogy köszönöm ezt neked is!
várjuk az almáspitét:) !

Zsuzsa írta...

Hű, ez tényleg elég kemény, remélem kinövi majd, vagy legalább enyhül. Nekünk ennyire szerencsére sosem volt durva.
Örülök, hogy ízlett a kicsinek a csiga! Elég jól lehet variálni különböző ízesítésekkel, hogy ne legyen unalmas, de a nyerő nálunk végül mindig a fahéjas. Mivel nálunk a kakaó sem megy, most karobporral fogok csinálni "kakaós csigát". A karobot - rejtély, miért- nagyon kedvelik, mostanában mindent azzal követelnek. :)

Anita írta...

Sziasztok!5 és fél éves lánykámnak keresgélek recepteket.A fahéjjas csigát ma délután csináltuk meg fini lett.Köszi!!!!!A 16 hónapos kisfiú anyukájának szeretnék üzenni ha még erre jár,hogy mi is ugyanolyan brutál allegiával küzködünk.Fura volt olvasni azt amit írt mert szóról, szóra ua.van velünk is,csak sajna már több mint 5 éve.Egy kiskanál tejpéptől befulladt 6 hónapos korában bármilyen tej vagy tojásos étel a bőréhez ér a pár mp.és vörösödik és csalán.A puszitól is ha tejeset eszek és nem mosom meg szappannal a szám puszi előtt.És a 15 hónapos oltást sem kapta még meg.Nekünk van itthon adrenalin inyekciónk vészhelyzetre. Szerencsére nem kellett még sosem használni,de azért megnyugtat hogy van.Ha gondold válthanánk pár e- mailt.

vedua írta...

Sziasztok!
Nálunk ugyanaz a gond, tej, tojás és hal allergia, és olyan szinten ahogy írtátok, hogy érintésre, puszira is. A lányom most múlt két éves, lassan kezdi megtanulni, hogy nem ehet mindent, de az hogy nem is nyúlhat hozzá, illetve, hogy mi sem ha nem mosunk kezet, szinte kivédhetetlen. Ti hogy oldjátok meg?
Nálunk fenistil csepp és calcimusc injekció van itthon, ez eddig még mindig segített.
A kinövéssel se nagyon biztatnak.Ha még benéztek én szívesen váltanék e-mailt.

Névtelen írta...

Szia Vedua! Bocs hogy csak most írok de ma tévedtem erre.Tényleg válthatnánk e-mailt.Címem:szanitaanita@gmail.com