2007. december 30., vasárnap

Krampampuli - szilveszteri ajánlat


Krampampuli - égetett puncs, forró, gyümölcsös ital. Szilveszter hagyományos itala nálunk már több, mint tíz éve . Akár itthon szilveszterezünk, akár vendégségbe megyünk, elkészítése kihagyhatatlan mozzanata az óév búcsúztatásának. Nem sokkal éjfél előtt szoktuk elkészíteni (a pezsgőzés természetesen nem marad el), bámulunk lángjába, ahogy az Ínyesmesterben meg van írva.

Hozzávalók (10 főre):

1-2 marék vegyes vagdalt déli gyümölcs (füge, mazsola, datolya, cukrozott narancshéj)
1/2 marék aszalt szilva, apróra vágva
1/2 marék dió (finomabb, ha picit megpörköljük, és belső héját is ledörzsöljük, amennyire lehet)
25 dkg kockacukor vagy süvegcukor
5 dl erős rum* (pl. Stroh rum, vagy alkohollal feljavított egyéb rum)
2l forralt bor (eredetileg fehérbor, de vörössel is finom - a szokásosnál kevésbé édesítsük)
1l forró tea
2 citrom leve
2 narancs leve

A gyümölcsöt, diót egy méretes tűzálló tál aljába szórjuk. A tál tetejére helyezünk egy rostélyt vagy fémszűrőt (haladóbbak krampampuli készletet is használhatnak), és megpakoljuk a kockacukorral / ráállítjuk a süvegcukrot. Rummal meglocsoljuk, majd meggyújtjuk. Leoltjuk a szobában a villanyt, a cukrot időnként szükség szerint locsolgatjuk, és áhitattal figyeljük, ahogy a cukor ég, és lecsöpög a tálra a gyümölcsre**. Hozzáöntjük a forralt bort, teát, gyümölcslevet, elkeverjük (ezen a ponton, ha gondoljuk, fel lehet már kapcsolni a villanyt) . Merőkanállal poharakba, bögrékbe adagoljuk pár szem gyümölcs kíséretében, melegen fogyasztjuk.

*Ha csak a sima 40%-os rummal próbálkozunk, kicsi az esély a sikerre. Mindenképpen javítsuk fel, hogy könnyű legyen meggyújtani.

** Előfordulhat, hogy a rum egy része is lefolyik a tálba, meggyullad és ott ég. Célszerű ilyenkor egy keveset ráönteni a forralt borból a gyümölcsökre, ha túlságosan megégnek, nem lesz finom a krampampulink.

Az ezévi krampampulink is, csakúgy, mint az eddigiek, Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve alapján fog holnap elkészülni.

Boldog új évet kívánok minden olvasómnak!

3 megjegyzés:

Rossamela írta...

De kár, hogy nincs rácsom hozzá!
Gyerekkoromban a tévéújság receptrovatában olvastam először krampampuli-receptet. Határozottan emlékszem rá, hogy a kockacukrokkal megdörzsölték a narancshéjat és a narancsaromás cukrot pakolták a rácsra. Dióra nem emlékszem, de tetszik.

Zsuzsa írta...

Igen, az Ínyesmester is írja, hogy be lehet dörzsölni narancshéjjal, de erre valahogy sosem volt energiám. :) Mi évekig egy sűrű szövésű fém teaszűrőszerűséget használtunk, jól bevált.

Cserke írta...

Halihó, munkára!:)
http://href.hu/x/4cl3