2007. november 16., péntek

Kardamomos fehércsoki mousse - Csokimaraton 4. rész


Ezt a receptet már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni. Egyik kedvenc szerzőm, Nigel Slater Real Food című könyvében található. Az egész könyv nagyon jól használható, viszonylag egyszerű recepteket tartalmaz. Ráadásul van benne egy egész külön fejezet a csokoládés desszertekről.
Maradt még egy kevés epres csokoládéforgácsom a Melange boltjából kapott csomagból. Úgy gondoltam, jó kontrasztot fog alkotni a mousse krémes lágyságával.
A kardamom számunkra még mindig eléggé egzotikus fűszerféleség. Egy alapos ismertetőt olvashatunk róla Chili&Vaníliánál. Aki eddig nem próbálkozott vele, azt ajánlom, bánjon csínján vele, erős aromája eleinte furcsa lehet. Nigel receptje eredetileg egész kardamomszemeket tartalmaz, és annak magjait töri szét. Nekem most őrölt kardamom volt itthon, azzal helyettesítettem. Fél mokkáskanálnyit tettem bele, de kicsivel többet is, talán háromnegyednyit elbírna.

Hozzávalók (2-3 főre):


1/2 mokkáskanálnyi őrölt kardamom
1 babérlevél
0,3 dl tej
10 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
1 tojásfehérje
epres csokiforgács a szóráshoz


A tejet felforrósítjuk a fűszerekkel, állni hagyjuk.
A csokit darabokra törjük, és egy kis edénykében gőz fölött megolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne forrósodjék túl.
A tejszínt félig felverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá felverjük.
Az olvadt csokoládéra öntjük a fűszeres tejet, és nagyon alaposan elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd a tejszínhabot is.
A csokis masszát ramekin formákba vagy kis csészékbe kanalazzuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, amíg megdermed. Tálalás előtt a csokiforgáccsal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: