2007. október 25., csütörtök

Epres csokoládés keksz - Csokimaraton 2. rész


A csokimaraton második részében a közepesen csokis versenyző következik. Ehhez az epres csokoládépasztillát használtam fel, egy kevés aszalt eperrel párosítva. Aszalt epret a piacok magos-aszalt gyümölcsös pultjainál kimérve vehetünk, vagy nagyobb üzletekben előre csomagoltan is előfordul.

A tésztába kevés cukrot tettem, de mivel a pasztilla és az eper is meglehetősen édes, lehet, hogy ennél kevesebb is elég lenne, vagy teljesen el lehetne hagyni. Összeállítása egyszerű és gyors, egyedül csak a tepsire pakolás és lapítgatás picit időigényesebb, a tészta ragadós volta miatt. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, könnyű kiszárítani! Nem baj, ha még picit puha, amikor a sütőből kivesszük.

A kekszet pikánsabbá tehetjük, ha frissen őrölt rózsaborssal ízesítjük. Így a gyerekek elől is könnyebb lesz megmenteni (ráadásul nekem jobban is ízlik).

Hozzávalók (20db):

8 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 tojás
10 dkg liszt
10 dkg teljeskiörlésű liszt
1 tk sütőpor
csipet só
4-5 ek tej
5 dkg aszalt eper, apróra vágva
10 dkg epres csokoládépasztilla
rózsabors (elhagyható)

A vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadunk egy tojást, azzal is jól kikeverjük.
Egy másik tálban elkeverjük a kétféle lisztet a sóval és a sütőporral. A lisztes keveréket a tojásos masszával összekeverjük, a tejjel lazítjuk. Sűrű, kissé ragadós tésztát kapunk. Végül beledolgozzuk az epret és a csokipasztillát is.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeverésen 170 fok).

Egy tepsit kivajazunk, vagy szilikon sütőpapírt/sütőlapot használunk. A sütőlapra evőkanálnyi adagokat kanalazunk, majd a kanál hátával kb. fél centisre lapítjuk. Ne tegyük túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek. Ha rózsaborsot is használunk, a keksz tetejére őröljük.
A tepsit a forró sütőbe helyezzük, és negyedórát sütjük. Félidőtájban érdemes a hőmérsékletet 20-30 fokkal lejjebb venni, hogy ne száradjon ki túlságosan a keksz.
Ha elkészült, néhány percig a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: